ASETİLEN
Hidrojenden sonra, evrendeki ikinci en yaygın element olan asetilen; geniş bir uygulama alanına sahip olmakla birlikte yüksek ölçüde yanıcılığa sahiptir. Renksiz, boğucu, sarımsak kokusuna benzer kokuda, oldukça parlayıcı, narkotik, zehirsiz, çözünmüş bir gazdır.
Asetilen ticari olarak daha çok kalsiyum karbüre su ilavesi veya suya kalsiyum karbür ilavesi ile elde edilir. Asetilen gaz halinde bir çözücü maddeye (genellikle aseton) yedirilmiş olarak tüp içinde ticari olarak bulunabilir.
Özel olarak hazırlanan asetilen tüplerinin içinde üç ayrı madde mevcuttur. Poroz madde, çözücü madde, asetilen gazı dır. İlk olarak poroz maddeye çözücü madde (aseton) yedirilir, ardından asetilen gazı çözücü madde içerisinde çözündürülür.
KULLANIM ALANLARI
- Oksi-asetilen kaynağında
- Deniz fenerinde
- Kimya sanayisinde
- Yüksek alev sıcaklığına ihtiyaç duyulan yerlerde
ÖZELLİKLERİ
Monekül Ağırlığı: 26,04 gr/mol-gr
Kaynama Noktası: -75 °C (0,69 bar’da)
Kritik Sıcaklık: 36 °C
Kritik Basınç: 62,5 bar (mutlak)
Yoğunluğu: 1,17 kg/ m³
Özgül Ağırlığı: 0,91
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
C2H2; çözünmüş gazdır. Oldukça parlayıcı ve yanıcı bir gazdır. Hava ile parlama sınırı %2,2-85 tir. Tutuşma sıcaklığı asetilenin hava içindeki konsantrasyon yüzdesine göre değişir. Havadan biraz daha hafiftir. % 100 saf asetilen kokusuzdur. Ticari asetilenin sarımsak kokusuna benzer ağır bir kokusu vardır. Basınç altındaki gaz asetilen şiddetle parlayıp ayrışabilir. Havadaki konsantrasyonun artması sonucu boğucu etki yapar.
Asetilen boru hattı sistemleri için yalnızca çelik veya çelik çekme borular kullanılmalıdır. Tüpler kapağından veya ventilinden tutularak taşınmamalıdır. Tüpleri kaldırmak için halat veya zincir kullanılmamalıdır. Kullanım alanına getirilen tüpler dik olarak kullanılmalıdır. Uygun regülatör ve ekipman kullanılmalıdır. Uygun bir yöntemle (sabun köpüğü v.b) gaz kaçağı tespit edilmelidir.tüpün basıncını arttırmak için KESİNLİKLE direkt çıplak alev veya ısıtıcı cihazlar kullanılmamalıdır. Tüp KESİNLİKLE 45 C’nin üzerindeki bir sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. Tüp içinden sisteme çözücü madde kaçışını önlemek için gaz 15 C’de 0,5 bar basıncın altında kullanılmamalıdır. Yanan bir torç asla emniyet tapasına yaklaştırılmamalıdır. Tüpler takoz, rulo v.s. gibi amaçlar için kullanılmamalıdır.
DEPOLAMA
Tüpler paslanmaya ve sert havaya karşı korunaklı çok iyi havalandırılmış bir yerde toplanmalıdır. Tüp yerleri yanmayan türden malzemeden yapılmalı hafif çatılı kapıları dışa doğru açılır olmalıdır. Tüm donanım kıvılcım çıkarmaz ve patlama-korumalı olmalıdır. Asetilen tüpleri oksijen gibi oksitleyici tüplerden uzak yerde muhafaza edilmelidir.depolama sahası uygun ikaz edici tabelalarla donatılmalıdır. ( Sigara İçilmez, Açık Alevle Girmeyiniz v.b) dolu ve boş tüpler ayrı ayrı depolanmalıdır.
TÜPLER
MALZEME: DİKİŞSİZ ÇELİK ÇEKME TÜPÜ
RENK : (TSE TS 9675) RAL 1018
TAŞIMA BİLGİLERİ
UN Numarası : UN 1001
UN Taşımacılık Adı : ASETİLEN, ÇÖZÜNMÜŞ
Sınıfı : 2
Etiket Bilgisi : 2.1
Amblajlama Talimatı : P200
Çevresel Zararlar : –
Kullanıcı İçin Özel Önlemler : –
Tünel Kısıtlama Kodu : (B/D)
Tehlike Numarası : 239